“I love destroying asphalt and maybe you’d like to join the party” Richard Register
La proliferació indiscriminada d’automòbils ha provocat l’extensió constant de la superfície asfaltada. Víctima del seu propi èxit, ara l’alfalt comença a ser objecte de nombroses intervencions, accions o performances de “depaving” (o despavimentació).
El moviment Depave va començar a Portland (Oregon, EUA) amb l’objectiu d’alliberar la terra natural de l’asfalt que la cobreix i, d’aquesta manera, poder recuperar espais verds dintre les ciutats.
Aquesta associació, formada per voluntaris, es dedica a detectar zones asfaltades que han quedat en desús i, aleshores, s’encarrega d’aconseguir els permisos per aixecar el paviment i replantar el terreny.
“La despavimentació no és una operació gaire econòmica: cal llogar una serra radial (30 $/dia), cal un permís municipal (50 $/dia) i cal pagar la descarrega de material a la deixalleria (35 $)…” Richard Register
Però en aquest tipus d’accions, el benefici social a llarg termini compensa amb escreix el cost econòmic de la intervenció.
A la pàgina de l’associació hi trobareu moltíssima informació sobre com realitzar aquesta mena d’accions (i fins i tot us en podeu descarregar una guia en format PDF)
+ info: vídeo sobre el Depaving Day
Exemples de dos espais diferents despavimentats o amb “el sòl alliberat”:
Sabeu què em passa pel cap? Despavimentar el centre exacte de Plaça Catalunya, allà on tothom es dóna cita però ningú no trepitja. Podríem demanar un permís a l’Ajuntament, a veure què diuen…
LikeLike