Lingotto (Torí, Itàlia)

lingotto

Lingotto és un barri de Torí, Itàlia, però el nom s’associa més amb l’edifici Lingotto, situat a la Via Nizza, que fou, en la seva època, una enorme fàbrica de cotxes de la Fiat.
La primera pedra va ser col·locada cap al 1916 i va ser obert el 1923.
El disseny, del jove arquitecte Giacomo Mattè-Trucco, va sorprendre per com estava directament relacionat amb una cadena de muntatge ascendent a través de 5 pisos. La matèria primera entrava per la part inferior, i s’anava transformant en automòbils mentre pujava en espiral per l’interior de l’edifici. El vehicle acabat apareixia al terrat, on trobava un circuit de proves oval, amb corbes peraltades, i amb un pilot de competició esperant-lo per a donar una volta i comprovar el seu correcte funcionament.
Quan l’edifici va ser inaugurat era l’edifici més gran d’Europa i el segon del món, i va ser considerat un edifici d’avantguarda, molt influent i impressionant; tant que Le Corbusier el va anomenar “una de les millors imatges de la indústria”, i una “guia a seguir pel disseny de les ciutats”.
80 models diferents van ser fabricats al llarg de la seva història, incloent el famós Fiat Topolino de 1936.

L’edifici està format per dos cossos longitudinals, amb una llargada de 507 m i una amplada de 24 m cada un, units entre si per cinc nuclis transversals. Als dos edificis longitudinals es trobaven les diverses fases de la cadena d’acoblament dels automòbils, mentre que els nuclis de comunicació vertical, els serveis i els espais de descans dels operaris es disposaven als cossos transversals.
Tot l’edifici té un disseny modular, amb peces de 5 m de llargària i 5 pisos d’alçada, col·locades successivament fins a 200 vegades.
El circuit de proves consisteix en dues línies rectes de 443 m de llargada i 24 m d’ample, unides per dues corbes parabòliques de 180º extremadament peraltades i amb superfície de formigó.

La fàbrica va quedar desfasada als anys 70 i finalment, el 1982, es va decidir tancar-lo. El tancament va despertar un debat públic sobre el seu futur, i sobre el com recuperar el potencial industrial perdut en general. Es va convocar un concurs arquitectònic que va ser guanyat per Renzo Piano, qui visionóa projectar un nou espai públic per a la ciutat. La vella fàbrica es va convertir en un modern complex, amb sales de concerts, cinemes, un centre d’exposicions, botigues i un prestigiós hotel. La reconstrucció va acabar el 1989.

El circuit original sobre el terrat del Lingotto pot ser vist parcialment en la seqüència de la fugida de la pel·lícula Un treball a Itàlia (The Italian Job), de (1969).

+ info:
· Article de Xavier Costa a Quaderns 218 “Mobilitat” (editat pel COAC)
· El Oro de Fiat: El “Lingotto” de Turin y los ladrones ingleses de “The Italian Job”
· Plataforma en viaje: Lingotto, Torino

One thought on “Lingotto (Torí, Itàlia)

  1. Hola.

    Antes que nada, enhorabuena por vuestro blog, y muchas gracias por incluir el enlace a mi blog en vuestra reseña.

    Saludos y mucha suerte con todo vuestro excelente trabajo

    Luis Miguel

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s