Marina City, Chicago (B. Goldberg)

marinacity1

Anys: 1959-64

Pocs són els edificis de Chicago que tenen un disseny tan innovador o que aconsegueixen tal impacte com el Marina City. Immediatament va aconseguir sobresortir entre els molts gratacels de Chicago i fou durant molt temps l’edifici més fotografiat de la ciutat.
Les dues torres circulars que alberguen apartaments amb balcons semicirculars -que a molta gent els recorda a dues panotxes de blat de moro- són especialment curioses ja que la meitat de baix són aparcaments disposats en espiral.
Marina City va ser dissenyat per a la primera generació de yuppies. Goldberg i el seu client, el Building Service Employees International Union, van decidir que encara que s’havia produït un èxode als suburbis, molts dels empleats solters o sense fills del Loop (districte financer) voldrien un apartament prop del seu treball. I tenien raó. El complex va ser un èxit des del començament i prototip per a altres edificis propers al centre de Chicago.
Ja que no hi havia serveis que donessin glamour a aquesta antiga zona ferroviària, Goldberg va incorporar a la torre una sèrie de botigues, un restaurant, un centre de salut, una piscina, una pista de patinatge, una sala d’exposicions, un teatre, un port esportiu, una bolera i una torre d’oficines. El complex es va anunciar com “una ciutat dintre d’una ciutat”, un lloc per a gaudir 24 hores de la vida urbana.
El disseny magistral de Goldberg ofereix una sensació d’amplitud al petit i empaquetat complex, en el qual cada part sembla desafiar la gravetat i voler elevar-se; la plaça, per exemple s’aixeca sobre l’aigua i es desmaterializa a través de la finestra del restaurant. Encara que s’han realitzat diverses ampliacions, se segueix veient com una fina llosa, molt diferent a la pesada caixa que es troba al seu costat, la One IBM Plaza de Mies van der Rohe. A causa de les plantes d’aparcament en espiral, les torres d’apartaments semblen créixer des de la plaça. De fet, les torres semblen ser transparents per les plantes obertes de garatges i les balconades voladisses que surten de les columnes perimetrals.
La torre d’oficines, que ara és un hotel, també s’aixeca sobre la plaça mitjançant unes columnes situades sobre un sòcol sense finestres que alberga la bolera. Aquesta estructura està separada de la plaça mitjançant un paviment de vidre que és el lobby de l’hotel. El teatre, que té una forma irregular, és l’únic element que sembla descansar sobre la plaça en comptes de desenganxar-se d’ella.
Els apartaments també estan dissenyats per a generar una sensació d’obertura. No només estan situats damunt dels aparcaments i dels magatzems que abans estaven al costat, sinó que la seva forma de pastís fa que s’aconsegueixi una extensa vista de la ciutat. A Marina City es té la sensació de tenir la ciutat sencera als peus, molt més que en qualsevol altre gratacels de Chicago.
Encara que té un disseny modern, la forma rodona de les peces de formigó prefabricat va ser una clara reacció contra les torres de vidre i acer de Mies van der Rohe, l’estil del qual prevalia a Chicago en aquella època.

Wim De Wit
Text extret del llibre “AIA guide to Chicago”, editat per Alice Sinkevitch
Publicat per Harcourt Books. Any 2004

+ info:
web de Bertrand Goldberg
sobre Bertrand Goldberg (ArchitechGallery)
sobre Marina City (web de B. Goldberg)
sobre Marina City (ArchitechGallery)
sobre Marina City (wikipedia)
sobre Marina City (Great Buildings)

marinacity2

marinacity3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s