Estacionament i terminal a Estrasburg (Zaha Hadid)

terminus_hoenheim1

Estacionament i terminal Hoenheim Nord (Estrasburg, França) de Zaha Hadid

Programa: estacionament per a 700 automòbils, estació terminal de tramvia i omnibus, funcions diverses (bitlleteria, banys públics, botigues, estacionament per a bicicletes)
Anys: 1999-2001
Superfície: estacionament 25.000 m2, estació 3.000 m2
Premi Mies van der Rohe, 2003

Aquest projecte forma part de la nova xarxa de tramvies que la ciutat d’Estrasburg està desenvolupant per reduir el trànsit privat i la pol·lució al centre urbà. El sistema pretén animar la gent a deixar el cotxe als afores de la ciutat, en aparcament projectats amb aquesta finalitat (Park&Ride), i utilitzar el tramvia fins les zones més cèntriques.

El projecte de Zaha Hadid concentra l’exuberància del seu llenguatge mitjançant la disciplina abstracta de les avantguardes en una espècie de Kandinsky en l’espai, fet de línies de força i plànols plegats i zigzaguejants; un sistema unitari amb el qual es resolen amb claredat i eficàcia tots els elements d’aquest intercanviador en el qual conflueixen viatgers en tren, tramvia, autobús, cotxe, bicicleta i vianants. Com si fos un camp magnètic, totes les línies, formades per les marques de pintura blanca de l’asfalt, les lluminàries inclinades de l’aparcament, les llums fluorescents de les marquesines i els pilars circulars i esvelts que les sostenen, convergeixen cap a un focus. Els plans, que arrenquen del terra i arriben fins al sostre de l’estació, es van plegant i inclinant, i es retallen en formes punxegudes. (…).
En el límit entre la ciutat i la perifèria, aquest intercanviador a Estrasburg, com si fos un atractor, configura una paisatge artificial de columnes i plans que fa aflorar les directrius del lloc i que potencia que flueixi la varietat caòtica de fluxos, que es reorganitzin i cristal·litzin en una geometria. És una mostra, en definitiva, de com podria ser un nou sistema d’elements urbans, que sumi sinergies, fusioni moviments i generi simbiosis amb l’entorn, conciliant plans i superfícies.

Josep Maria Montaner i Zaida Muxí.
La Vanguardia. Cultura|s, 272. 5 de setembre de 2007

+ info:
article complet de J.Ma. Montaner i Z. Muxí
article a Archimaster
Zaha Hadid

terminus_hoenheim2

terminus_hoenheim3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s