Caldes de Montbui

caldes-foto-aeria1

caldes-vista1

Municipi del Vallès Oriental, amb més de 16.000 habitants, ubicat entre els massissos de Sant Llorenç de Munt i el Montseny, al peu de la muntanya del Farell (805 m) i a la vall de la Riera de Caldes, que travessa el municipi de nord a sud.

Caldes de Montbui es troba en una zona de fractures i plegaments que tenen com a conseqüència l’aflorament d’aigües termals, que brollen a més de 74ºC, una de les més elevades d’Europa, a raó de més d’1.000.000 de litres diaris.

Gràcies a aquest recurs natural, el municipi gaudeix d’una condició privilegiada que ha influït molt en el seu desenvolupament urbanístic i en el seu llegat històric, tradicional i cultural.
Actualment és el primer poble termal de Catalunya i posseeix les termes romanes més ben conservades de la Península Ibèrica, declarades com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

Història

La situació privilegiada de Caldes, amb un microclima temperat, aigües abundants i els brolladors termals, han fet que aquest territori fos objecte d’ocupació humana des de temps remots. Les restes més antigues constatades fins al moment daten del neolític (4500 a 2200 aC).

El fet que vertebra un nucli urbà a Caldes en època romana és l’existència de les deus d’aigua termal. Els conqueridors romans van fundar un centre termal medicinal envers el canvi d’era (segles 1 aC – 1 dC), al voltant de la qual es va desenvolupar el nucli urbà Aqua Calidae.

A principis del segle 19, amb l’aparició dels primers balnearis, esdevé una revifalla del municipi i a mitjans de segle, amb vuit balnearis perfectament equipats, més un hospital civil i un hospital militar amb serveis de balneoteràpia, Caldes de Montbui ja és la primera estació balneària de Catalunya
A tot això hi contribueix definitivament la línia de ferrocarril Mollet – Caldes inaugurada el 1880 (i tancada l’any 1932).

Fou en aquesta segona meitat del segle 19, que s’inicià l’expansió de l’activitat balneària tal i com ha arribat als nostres dies. En aquesta època es bastiren, dins d’un ampli repertori arquitectònic, una sèrie de confortables edificis, dins la línia dels prestigiosos centres termals europeus, destinats no solament a l’estricta cura d’aigües, sinó també, a oferir dies de lleure i descans als seus estadants.

Actualment són tres els establiments oberts al públic que fan que Caldes segueixi sent una de les estacions termals capdavanteres de Catalunya.

caldes-termesromanes

Les termes romanes

+ info:
web de l’Ajuntament
wiquipèdia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s