Ref: “Water cube” (Pequín) de PTW

watercube-ext-dia2

watercube-ext-nit1

El Centre Aquàtic Nacional (el “Water Cube”) va ser projectat, després de guanyar el concurs en 2003, per l’estudi australià PTW, en col·laboració amb l’enginyeria Arup, per a albergar les competicions de natació, salts, sincronitzada i waterpolo en els Jocs Olímpics de Beijing de 2008.

El projecte va ser desenvolupat sota la premissa de ser el més sostenible possible. D’aquesta manera, l’energia que utilitza és solar i el 80% de l’aigua és reutilitzada gràcies a processos de depuració. A més l’edifici aprofita i s’aprovisiona de l’aigua de pluja.

Però la major peculiaritat de la instal·lació és la carcassa exterior, composta per 22.000 bigues d’acer (6700 tones) i 634 membranes traslúcides, inflades amb aire a baixa pressió, d’un polímer anomenat ETFE (“etilè-tetra-fluoro-etilè”, el mateix plàstic utilitzat per a protegir de la radicació els transbordadors espacials; prou resistent com per a suportar les tempestes de sorra de Pequín, els estius asfixiants i els freds hivernals), que recobrixen una superfície total de 100.000 m2 en forma de 3500 bombolles.

Aquesta solució permet una excel·lent lluminositat en el conjunt de la instal·lació (el seu interior queda il·luminat al 90% per la pròpia llum del sol) i a més aconsegueix filtrar els llamps ultraviolats i mantenir una temperatura interior adequada.
De nit disposa d’una nova il·luminació formada per díodes luminiscents (Leds) que estalvien fins a un 60% de l’energia consumida pels clàssics fluorescents.

El complex té 6000 localitats fixes, a les quals es van unir 11.000 localitats temporals durant la disputa dels Jocs.

La construcció ha costat 143 milions de dòlars.

watercube-ext

watercube-estr1

watercube-estr

watercube-int1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s