Ref: Termes de Vals de Peter Zumthor

vals-12

La gent del poble de Vals (Suïssa) viu de les aigües termals i de la roca d’on brollen.
L’aigua i la pedra són els únics recursos naturals en aquest paisatge alpí. Tanmateix, d’allà ha sorgit una economia pròspera.
Més de 400 litres d’aigua termal per minut flueixen dels dos brolladors de Vals. La meitat és portada a la planta d’embotellament de l’aigua mineral “Valser” i la resta al balneari de Vals.

Les Termes de Vals són un edifici construït per l’arquitecte Peter Zumthor el 1996. Es tracta d’un complex termal que se situa al turó d’un pronunciat pendent de la vall, apareixent amb forma de búnquer amb una sèrie de perforacions des de les quals es pot contemplar el paisatge de tota la vall.
L’interior de les Termes emula l’interior de la terra, amb espais il·luminats zenitalment mitjançant unes esquerdes que introdueixen una llum irreal. Els vasos de spa i termes se situen com si fossin llacs d’aigua subterrània a l’interior d’una cova, generant espais de descans i quietud adequats per al seu ús.

Per formar els murs Zumthor va utilitzar prop de 40.000 lloses de pedra de quars i les va amuntegar una sobre l’altra.
El disseny va ser motivat pel desig d’establir una relació especial entre els banys, l’energia i la geologia originals del paisatge muntanyós” explica l’arquitecte.

vals-21

vals-31

vals-4

La construcció és l’art de configurar un tot amb sentit a partir de moltes particularitats. Els edificis són testimonis de la capacitat humana de construir coses concretes. El nucli propi de toda tasca arquitectònica resideix, per mi, en l’acte de construir. És aquí, quan els materials concrets s’acoblen i s’aixequen, on l’arquitectura pensada es converteix en part del món real
Peter Zumthor a “Pensar l’arquitectura”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s